Skal det være litt vann med lavendel og blåbær?

oktober 15, 2024
banner-blueberries-water

Har du noen gang prøvd vann med lavendelblomster og blåbær? Eller kanskje grapefrukt og rosmarin? Du bør prøve å lage din egen smakstilsette, bærekraftige vannvariant.

Av Rita Tvede Bartolomei

Hvis du ønsker å få i deg mer væske og holde deg godt hydrert, er det en god idé å smakstilsette vannet ditt. I teknisk språk kalles dette for «infusjon,» og det kan gjøres med både frukt, grønnsaker og urter.

Mer miljøvennlig enn flaskevann

Nordmenn drikker mer og mer flaskevann – en trend som startet allerede i 2007, men som ikke er bærekraftig for miljøet. Med ditt eget springvann, friske ingredienser og en vannkanne, kan du enkelt lage spennende vannvarianter selv.

Smakstilsatt flaskevann har økt i popularitet de siste årene, men det er fullt mulig å smaksette vannet selv med friske ingredienser du har i hagen eller kjøleskapet.

Utallige kombinasjoner

Det er kun fantasien som setter grenser – prøv deg frem for å finne kombinasjonene som passer din smak best.

Et godt tips er å gni urtene mellom hendene eller klemme frukten og bærene litt før du legger dem i vannet, for å frigjøre smakene bedre. Logisk nok vil vannet smake sterkere jo lengre frukten eller grønnsakene ligger i, og smakstilsatt vann holder seg godt i kjøleskapet i tre til fire dager.

Du kan bruke spiselige blomster, krydder og urter i vannet (vaniljestang, kardemomme, kanelstang, mynte, sitronmelisse), samt bær, frukt og grønnsaker (agurk, gulrot, sitron, grapefrukt, ananas, vannmelon). Kokosvann kan også brukes i mange av kombinasjonene.

Smakstilsett isbitene

Hvis du vil smaksette vannet mer indirekte, kan du lage smakstilsatte isbiter ved å fryse inn biter av sitron, mynte, druer, hele bær eller små melonballer. Du kan også fryse hele druer og legge dem rett i glasset.

Prøv en søramerikansk vri

Du kan også ta smakstilsatt vann til et nytt nivå ved å bruke en stavmikser eller blender. Hva med å lage en «Agua fresca»? Denne drikken stammer fra Mexico og Sør-Amerika, og er perfekt for varme sommerdager.

En variant av agua fresca kan lages med en moden cantaloupe-melon, mynte, honning og kullsyreholdig vann som hovedingredienser.

Det er også mulig å lage agua fresca med kiwi, agurk og vanlig vann. «Agua fresca» betyr «friskt vann» på spansk, og disse alkoholfri drikkene er et forfriskende alternativ til brus eller tyngre smoothies.

Les mer om vann